Takılar, özellikle bayanların şıklık yarışının en önde gelen eşyalarındandır. Erkeklerde çok fazla takı seçeneği olmamasından dolayı takı denilince akla bayanlar gelmektedir. Çeşitli tasarımlar, renkler ve malzemeler ile takı dünyası oldukça renkli ve çekici bir dünyadır. Her zevke yönelik farklı takılar satışa sunulmaktadır. Bayanlar seçtikleri takılara göre karakterlerini de yansıtmaktadırlar. Seçtikleri modeller ve renkler bireylerin ruhunu yansıtır ve ışığını ortaya çıkarır.
Takılar, çok uzun zamandır kullanılmaktadır. Geçmiş yıllardan bu yana geliştirilmekte ve sürekli yenileri satışa sunulmaktadır. Takılar kıyafetlerin bir parçalarıdır. Bayanlar, kıyafet seçimlerine nasıl dikkat ediyorlarsa takı seçimlerine de dikkat etmelidirler. Özellikle özel günlerde kullanılan takılar ile günlük takılar farklılık göstermektedir. Bu takılar kıyafete, makyaja, ayakkabıya, saça veya aksesuarlara göre seçilebilirler. Takı takmanın da ayrı bir kuralı mevcuttur. Her takı her kıyafetle uyumlu olmaz. Bazı kıyafetler özellikle sade kıyafetlerde ağır takılar kullanılabilirken, gösterişli kıyafetlerde daha küçük ve zarif takılar kullanılabilmektedir.
Takı konusunda takıntılı olan bayanlar da bulunmaktadır. Her kıyafetleri ile farklı takılar takmakta ve sürekli olarak takı almaktadırlar. Takı bağımlılığı, ayakkabı bağımlılığı gibi olabilmektedir. Bu bayanlar dışarı çıkacakları zaman mutlaka takılarını takar ve takısız dışarı çıkmazlar. Bazı bayanlar da takı takmayı hiç sevmezler. Onları ağırlık gibi görür ve hemen sıkılabilirler.
Eski çağlardan bu zamana kadar takı algısı ve şekilleri değişmiştir. Gün geçtikçe değişmekte ve yenilenmektedir. Modaya uyum sağlamakta ve her sezon yeni koleksiyonlar çıkarılmaktadır. Takı tasarımcıları yeni ürünler tasarlamakta ve beğeniye sunmaktadırlar. İlk çağlarda takılar o dönemin simgeleri haline gelmiştir. O dönemde takılar, hayvan dişleri, çeşitli taşlar, deniz kabukları ve ahşaplardan yapılmıştır. Bu tarz kolyeler takılmış olup sosyal statüyü de belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Tüylerden çeşitli aksesuarların yapılması ve kullanılması da yine statü farkını ortaya koyan takılardandır.
Günümüzde takılar genel olarak, kolye, küpe, yüzük ve bileklik olarak kullanılsa da hem geçmişte hem de bazı dönemlerde farklı takılar da üretilmiştir. Örneğin, halhal, saç takıları, dudak, burun, bel, ayak parmakları için takılar veya buna benzer takılar üretilmiştir. Farklı toplumlara ait bireylerde de takı anlayışları ve güzellik anlayışları değişebilmektedir. Özellikle kadınların takı seçenekleri oldukça geniştir. Bu durum ise her toplumda aynı genişlikte olabilmektedir.
Takılar, firmalar veya tasarımcılar tarafından üretilmesinin yanı sıra bireyler evde kendileri de üretebilmektedir. Özellikle son zamanlarda bayanlar hem kendi takmak için hem de satmak için evde takı yapımına başlamışlardır. Bu şekilde evde çok çeşitli takılar yapılabilir. Her zevke uygun, takı malzemeleri ile takılar üretilebilir.
Çengelli İğne ile Kolay ve Şık Bileklik Yapımı
Çengelli iğneler, farklı alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle iki kumaşın birbirine tutulması için kullanılan çengelli iğneler son zamanlarda takılarda kullanılmaktadır. Çeşitli tasarımlara dahil edilmekte ve sunulmaktadır.
Bu takının yapımı için malzemeler, çengelli iğne, renkli boncuklar, kuvvetli bir yapıştırıcı ve lastikli ip veya misinadır. Yapımı oldukça kolay bu takı için seçilen boncuk uyumları önemlidir. Aynı şekilde boncuk renklerine uygun olarak seçilen çengelli iğnelerin rengi de önemlidir. Gümüş renkli veya sarı renkli çengelli iğneler tercih edilebilir.
Öncelikle bir çengelli iğne alınarak açılır ve iğne kısmına yeteri kadar boncuk geçirilir. İğnenin başına ve kapanan yerine yapıştırıcı sürülerek kapatılır. Çengelli iğnelerin hepsi bu şekilde yapılır ve bileğe yetecek sayıda olması sağlanır. İğnelerin üst kısımlarından bir tane, alt kısımlarından bir tane misina geçirilerek bağlanır. Böylelikle bileğe uygun şekilde yapılır. İğnelerin az olmamasına ve bileği sıkmamasına dikkat etmek önemlidir.